Čichací soli od A do Z - suchá vs. mokrá sůl

Čichací soli - základní typy solí a rozdíly mezi suchou a mokrou

V minulém díle této série jsme si řekli, jak ze soli vymáčknout maximum, jak často čichat, kde sůl skladovat a jak s ní zacházet. Dneska mrkneme spíš na to, jaké typy solí máme a známe, jak se od sebe liší, které jsou vhodné pro koho a se kterýma není radno si zahrávat.

Čichací soli od A do Z

Na začátek je potřeba říct, že soli obecně jsou vhodné spíše pro pokročilé sportovce a lidi, kteří ví, do čeho jdou. Fakt není oukej si koupit sůl, protože usínáš na noční a hledáš něco, co by tě probudilo. Jasně, ze dva potahy a jsi fresh, ale účinek do pár minut vyprchá a ty si jen uškodíš. No to jen tak na úvod z rubriky "Bizáry ze zákaznické podpory."

Teď už se ale pojďme mrknout na základní typy solí. Nejjednodušší dělení je samozřejmě podle síly kopačky, na to pro Vás, naše milé liftery, připravujeme samostatné filtry, abyste se mohli rychle zorientovat, jak která sůl dává.

Mimo to ale existují tři základní kategorie:

  1. Čistá sůl vs. sůl s přidaným aroma
  2. Suchá sůl vs. mokrá sůl
  3. Sůl se šroubovacím uzávěrem vs. sůl se zaklapávacím uzávěrem

Nezapomeň, že soli jsou pouze pro starší 18 let a je potřeba s nima zacházet opatrně a nejlíp pod dohledem sparinga, jedná se o chemickou látku.

A teď pěkně jedno po druhým.

Čistá sůl a sůl s přidaným aroma

Základem čichaček je čistá čichací sůl bez jakýhokoliv aroma. Smrdí po čpavku, z dálky to není nic pěknýho, z blízka už sice necítíš smrad, ale za to kopačka je instantní. Naproti tomu raketovým tempem stoupá popularita solí s přidaným aroma, může to být cokoliv od svěžího mentolu, až po exotický meloun. Aroma ti jednak dodá další dimenzi nakopnutí, jednak zmírní smrad čpavku pro nejblližší okolí a jako bonus, v případě mentolu, ještě protáhne nosní dírky. Tady naše doporučení nemá smysl, buď preferuješ starou dobrou klasiku bez vůně, nebo hledáš osvěžení a trochu oživení během tréninku a sáhneš po nějaké voňavce.

Suchá vs. mokrá sůl

Na první pohled viditelný rozdíl mezi dvěma solemi, buď dostaneš sůl, která je sypká (prášek) a je potřeba ji aktivovat přiloženým aktivátorem (případně vodou, pokud activator není), nebo už aktivovaná sůl, která je buď přilepená na spodu lahvičky (jako např. Zmrtvýchvstání) nebo se koupe v trošce tekutiny (to je případ solí BEAST). Výhodou suché soli je, že si ji můžeš aktivovat až ve chvíli, kdy ji potřebuješ poprvé, takže bude pěkně fresh. Nevýhodou je, že bývá zpravidla trochu slabší než už aktivované verze.

U mokrých solí je naopak trochu nevýhoda, že jsou aktivované už výrobou, což sice není problém, protože pokud sůl nenecháš otevřenou, tak se nespotřebuje, ale potom dochází k jejich "vyvonění" o chlup rychleji. Tady už bude naše doporučení k něčemu - pokud s čichačkama začínáš, doporučujeme suchou verzi (mentol, žvýkačka, Chemical X), pro zkušené se naopak hodí už aktivované soli (Nejsilnější BEAST, zmrtvýchvstání). Jedinou výjimkou je Královražda, která je sice suchá, za to ale silnější po aktivaci.

Sůl se šroubovacím uzávěrem vs. zaklapávacím víčkem

Pro uživatele velký rozdíl co se týče pohodlí. Většina solí je se šroubovacím uzávěrem, což znamená, že si po přičichnutí musíš ještě dát pozor na zašroubování soli zpátky. Výhodu mají lidi, kteří mají sparingy a kamarády, ti jim můžou sůl nachystat, nechat přičichnout a potom v klidu zašroubovat. Pokud patříš mezi single cvičence, určitě oceníš speciální zacvakávací víčko soli Eraser(výmaz), který odcvakneš jak šampon, přičichneš, bez problému zacvakneš a můžeš s tím vesele švihnout na zem.

Další rozdíl je, že soli se šroubovacím uzávěrem opět vydrží o něco kratší dobu než ty se cvakacím. Po odšroubování totiž dochází k odvětrání celého obsahu lahvičky a nahromaděný čpavek vyfičí ven, to se u cvakačky nestane. Naše doporučení zní: šroub pokud máš sparinga, cvakačku pokud cvičíš sám.

No a to je pro dnešek vše, tak už neztrácej čas, kup sůl a vstříc novému PR! Nezapomeň na slevový kód pro horlivé čtenáře CTENAR5!

Čichací soli od A do Z 2