Čichací soli od A do Z - co to je?

Zajímá tě, jak kromě kusáků můžeš zvýšit svůj sportovní výkon?

Odpověď zní čichací sůl. V této krátké sérii článků se dozvíš o tomto evidence based (jakože vědecky ověřeným) výrobku informace, které potřebuješ vědet. Jak už z názvu asi tušíš, dnes se mrknem na to, o co že to vůbec jde a jak to celé funguje. Ještě než začneme, tak je potřeba upozornit na to, že to rozhodně nepatří do ruk dětem a slabším povahám. Pokud nemáš s čichacíma solema zatím žádnou zkušenost, začni zlehka třeba s Chemical X

Napřed na to mrknem z vědeckýho hlediska, takže se nelekni, že tam bude pár odborných výrazů, do závorky ti připíšu překlad.

Nejsilnější čichací sůl na světě

Čichací sůl, jiným názvem amonná sůl nebo, pro fajnšmekry a fanoušky Perníkovýho táty, uhličitan amonný. Její efekt spočívá v tom, že při vdechnutí téhle kouzelné sloučeniny dochází skrze dýchací soustavu k aktivaci sympatiku (to je ta kopačka). Při aktivitě sympatiku dochází ke kaskádě reakcí, které mají připravit lidský organismus na nějakou akci. Může se jednat konkrétně o roztažení alveoli (plicních sklípků), zvýšení tepové frekvence, roztažení cév, zlepšení zásobení svalů živinami atd. Jednoduše řečeno tě to přepne do módu BOJUJ, nebo UTEČ. A to je to, co při zvedání dělí lidi od bohů.

Sám Eddie Hall o svým 500 kg deadliftu říkal, že specificky trénoval, jak se do tohoto módu přepnout. Před tvým PR je to totiž to nejlepší, co může být.

K solím samozřejmě existuje i alternativa v podobě čistýho k čpavku nebo odborněji amoniaku. Ten tě sice možná nakopne o trochu víc, ale při každém vdechnutí ti leptá sliznici a ničí mozkové buňky (a dement určitě být nechceš), takže kopačka dobrý, ale určitě to za to nestojí. Čichací soli na druhou stranu mají mnohonásobně menší negativní účinky oproti čpavku, tudíž jsou vhodnější pro častější užívání. Zajímavostí je, že se amonná sůl v minulosti používala ke kříšení lidí, kteří omdleli. Tudíž se nemusíš bát, že by tě čichací sůl neprobrala ani po dvanáctce v práci.

No a teď na to mrknem z čistě lifterskýho hlediska bez vědeckých termínů a keců.

Je jasný, že se chceš posouvat, zlepšovat techniku a zvyšovat svoje lifty. Kdo taky ne. Čichací sůl je perfektní pro maximálky, kdy potřebuješ přepnout, nevnímat, nahodit tmu před očima a postavit se železu tváří v tvář. To potom stačí !OPATRNĚ! přičichnout z dálky podle potřeby, zavřít lahvičku a s rudýma očima jít zvedat. Pokud chceš ale trénovat techniku, není to nic moc. Po soli se nedá nijak extra soustředit na poklidný a kontrolovaný provedení cviku, takže tudy cesta nepovede.

Taky bych ti zrovna nedoporučil čichat každej den. Sůl je sice mnohem zdravější varianta, ale i tak to není zrovna zdravej horskej vzduch.

A nezapomeň, začni radši zlehka, pokud jsi nikdy nečichal, tak se nehrň hned do nejsilnější soli na světě.

Pro dnešek je to vše dámy a pánové. V příštím díle si to převedeme trochu víc do praxe a povíme si něco o tom, jak čichací soli používat a pro koho je vlastně vhodná.

Kdo kouše, ten tahá!

Díky za tvůj čas,

Bc. Adam Wagner